红咖哩鸡 ayam masak merah
- Prep Time
- Cook Time
- Type
- View1,243
红咖哩鸡
材料:
A:Buttercup牛油100克、鸡肉1/2只(斩成6块)、盐 1 湯匙、黄姜粉1汤匙、亚叁膏100克、 200毫升 水、咖喱叶 少許、黄糖1 汤匙、
番茄3 粒(切小块)、、
B(研磨料):
蒜米5瓣、辣椒干50克(切小片浸泡热水)
、红葱头6粒(切片)、大葱2粒(切片)、南姜1小塊(切片)、香茅2 支(切片)、油3湯匙
调味料:
作法:
- 大碗内,放入鸡肉,加入盐和黄姜粉腌好。平底锅热油,放入鸡肉以中火炸至金黄色,捞起备用。
- 加入全部材料B 放入搅拌器打成泥。
- 亚叁 膏加200毫升清水拌匀稀释。
- 镬内热油,爆香研磨香料泥至出油。
- 加入Buttercup、咖喱叶、盐和糖,拌炒均匀。
- 加入蕃茄,炒至半熟软。
- 最后加入 鸡肉和亚参水,焖煮至鸡肉熟透。
- 吃时撒上红辣椒和青葱装饰,即可享用。
Ayam Masak Merah Buttercup
Bahan A:
100g Buttercup
1/2 ekor ayam – potong 6
1 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk kunyit
100g asam jawa
200ml air
Daun kari
1 sudu besar gula perang
3 biji tomato (dipotong kecil)
Bahan B
Bahan Kisar:
5 ulas bawang putih
50g cili kering (dipotong dan dilecur dalam air panas)
6 biji bawang merah (dihiris)
2 biji bawang besar (dihiris)
1 ketul lengkuas (dihiris)
2 batang serai (dihiris)
3 sudu besar minyak
Ayam Masak Merah Buttercup
Bahan A:
100g Buttercup
1/2 ekor ayam – potong 6
1 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk kunyit
100g asam jawa
200ml air
Daun kari
1 sudu besar gula perang
3 biji tomato (dipotong kecil)
Bahan B
Bahan Kisar:
5 ulas bawang putih
50g cili kering (dipotong dan dilecur dalam air panas)
6 biji bawang merah (dihiris)
2 biji bawang besar (dihiris)
1 ketul lengkuas (dihiris)
2 batang serai (dihiris)
3 sudu besar minyak